Jobb félni, mint megijedni!

Az első kérdés a készülék ára, a második az, hogy mennyivel csökkenhetjük vele a rezsit? Harmadikként azonban a Technorgáz ügyfélszolgálatának összesítése alapján már mindenki arra kíváncsi, hogy biztonságosnak számítanak-e a Mika-minikazánok a szénmonoxiddal visszaáramlással a szemben? A jó hír: szakszerű bekötés esetén maximálisan!

A 2022-es évben átlépte a 20 ezer darabot a Mika-kazánok értékesítési volumene. A vásárlók motivációit vizsgálva rendre visszatért a biztonságos fűtésre vonatkozó igény is – von mérleget Kerekes István, alapító, ügyvezető. „Egy zárt égésterű készülék szakszerű felszerelés esetén veszélymentes, teljesen elhatárolt a lakótértől. Ezzel szemben egy nyílt égésterű kéményes készüléknél előfordulhat a füstgáz visszaáramlása. Nálunk már az első prototípus kialakításánál egyértelmű volt, hogy csak az udvarról jöhet ki és be a levegő a Mika-kazánokba, amelyek a lakásba kötött radiátorokat egyenletesen melegítik fel.” –  hangsúlyozza a termékcsalád műszaki tervezője.

A legtöbb baj a fürdőszobai gázkonvektorokkal van

A szakember hozzátette: a gázkonvektorral fűtött lakások zömében a problémát az idézi elő, hogy amíg a szobákban elhelyezett gázkonvektorok a főfalon túlról kapják a levegőt, a fürdőszobákban viszont – jellemzően - a kéménybe kötött gáz-vízmelegítő és gáz fali fűtő található. Ez utóbbi lehet a gázkonvektoros fűtőrendszerek „Achilles-sarka” a szénomoxid visszaszivárgás szempontjából. A veszélyt növeli, hogy a gázkonvektoros berendezések átlagéletkora Magyarországon jócskán meghaladja a 20 évet, vagyis az anyagfáradás észrevétlenül előidézheti a bajt. Úgy ahogy – csendben, előzmények nélkül – maga a szénmonoxid is teszi.

Szénmonoxid mérgezések. Köztünk jár a néma gyilkos

Legutóbb március elején jött a hír. Fürdés közben lett rosszul az a 45 év körüli nő, akihez párja az ÉletMentő applikáción keresztül kérte a mentők gyors segítségét Budapesten. Az OMSZ a közösségi oldalán írt arról, hogy egy nő hirtelen furcsán kezdte érezni magát a kádban, így férjét hívta segítségül, majd eszméletét vesztette. Neki szerencséje volt, időben sikerült megmenteni az életét. A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint 2022-ben 1234-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt. Az érzékelők terjedésének köszönhetően szerencsére 21 százalékkal csökkent a mérgezések száma, de még így is 205 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezés. Sajnos 19 honfitársunk életét már nem sikerült megmenteni a szobába visszaáramló veszélyes anyagtól.