GYIK

A MIKA kazánok átminősitésre kerültek lokális készülékre, igy nem a 813-as, hanem a 1188-as rendelet vonatkozik rájuk. Ez alapján jelenleg időkorlát nélkül betervezhetőek és kivitelezhetőek!
Ez a készülék kifejezetten a társasházi lakások és kisebb családi házak fűtéskorszerűsitésére lett kifejlesztve, megfelelve az OTÉK előirásainak, mely max. teljesitményként 6 kW-ban határozza meg a falon át való - vizszintesen - füstgáz elvezetés határát!
NEM, mert a készülékkel együtt lettek tanúsitva a füstgáz elvezetők (parapet, turbó cső), melyek igy a készülék részét képezik.
NEM. Minden készülékünk zárt égésterű, falon át való vizszintes füstgáz elvezetést igényelnek, igy kéménybe kötésük nem lehetséges, balesetveszélyes, emellett a garancia elvesztését vonja maga után!
Egy zárt égésterű készülék szakszerű felszerelés esetén veszélymentes, teljesen elhatárolt a lakótértől. Ezzel szemben egy nyilt égésterű (kéményes) készüléknél - különböző okokból kifolyólag - előfordulhat füstgáz visszaáramlás.
Min. 30 %-os energia megtakaritással lehet számolni, de ablakcsere vagy szigetelt fal esetén még többel, akár 50 %-al!

A hagyományos konvektorok kimenő füstgáz hőmérséklete 260-280 celsius, mig a MIKA egyedi fűtőkészülékeké 140-160 celsius.

Egyrészt ez a "hőkülönbözet" marad bent a lakásban, másrészt más a két készülék hő átadó képessége. A konvektor csak az adott helyiségben fűt és a levegőnek adja át a hőt, mig a MIKA fűtőkészülék a radiátorokban lévő vizet melegiti fel szoba termosztátos (0,5 C-os hőingadozás mellett) vezérléssel.

IGEN. Mivel a készülék minimális hőt (kb. 0,5 kW) ad le, ezért mellé is szükséges radiátor felszerelése. Ez alól kivételt képez, ha pici konyhába vagy kamrába telepitik a készüléket, ahol elég az alacsonyabb hőfok. 
A készülék őrláng nélküli, automatikus (belobbanás mentes) gyújtással rendelkezik, mely által szintén megtakarítás mutatható ki!

NEM, de indirekt tárolóval IGEN. A készülék 6 kW-os teljesitménye kevés, hogy átfolyó rendszerben biztositsa a meleg vizet, ahhoz legalább 24 kW szükséges. Azok a készülékek viszont kivétel nékül kéményesek, vagyis nyilt égésterűek. A turbós kivitelűek pedig nem felelnek meg a homlokzati füstgáz kivezetés feltételeinek.

A váltószelepes MIKA készülék (MIKA-6E-G.V, MIKA-6EU.V, MIKA-6EU.V TURBÓ, MIKA-6EU.V HYBRID KON) mellé a fürdőszobába fel kell szerelni egy un. indirekt tárolót (villanybojlerre hasonlit), melyben található egy csőkigyó. A készülék ezen keresztül fűti fel a tartályban lévő vizet. A váltószelep látja el a váltást - az igényeknek megfelelően - a fűtés és a melegviz funkció között.

A radiátorokban minimális mennyiségű viz taláható (összes radiátor tekintetében 25-40 l között), ezért a készülék rövid  idő alatt felfűti a beállitott 60-70 celsiusra. A radiátorok hő-leadása lényegesen lassabb (kW/h), ezért a készülék felfűtési időszakban ki-be kapcsol. Ezért is fontos a készülék beszabályozása (beüzemelés, mely a garancia egyik feltétele) a lakás hőigényéhez!

Egy készülékkel 70-80 m2-es lakás fűtés-és meleg viz ellátása oldható meg. Ennél nagyobb lakások, házak esetében 2 készülék felszerelését javasoljuk.

A turbós készülék tartozéka a 65/40 mm-es turbó cső 55 cm-es hosszúságban, igy felszereléséhez csak 6,5 cm-es furatot kell vágni a falon. Mivel 10 cm alatti a lyuk átmérője, felszereléséhez nem szükséges sem terheletlen fal (ablak alatt), sem pedig épitési engedély. Új létesitésnél ajánljuk.

Igény esetén hosszabb csővel is szállitani tudjuk a készüléket. Elv: Falvastagság + 15 cm

A két készülék a belsejét tekintve teljesen azonos, mindegyik ventilátoros/ionizációs, mindössze a füstgáz elvezetés módjában van eltérés, illetve a készülékekhez adott tartozékok mások.

A MIKA-6EU egy az egyben felrakható a FÉG-es parapetre, a dobozban egy 30 cm-es, 4 cm átmérőjű aluminium cső illetve egy szűkitő elem található. Ezzel kell felszerelni a készüléket a falban lévő parapetre a gépkönyvben leirtaknak megfelelően.

A MIKA-6EU TURBÓ tartozéka egy 55 cm-es turbó cső szett illetve egy un. csillag szett. Ezzel kell a készüléket a falhoz rögziteni. A pontos felszerelés menete szintén megtalálható a gépkönyvben.

IGEN. A készülék gazdaságos üzemeltetéséhez szükséges egy szobatermosztát felszerelése is, mely 0,5 oC-on belül érzékeli a lakás hőmérsékletét. Tipusa lehet vezetékes vagy rádiós. Szobatermosztát nélkül csak a rendszerben lévő vizhőmérsékletet érzékeli a készülék, mely folyamatos ki-be kapcsolgatást eredményez, többletfogyasztást okozva.

Elsősorban a vezetékes termosztátokat ajánljuk,mert a rádiósak összeszedhetnek egyéb jeleket (pl. elektromos kapu), mely zavart okozhat a működésükben, pl. nem kapcsolják ki illetve be a készüléket. Ez nem a készülék hibája, hanem a termosztáté.

A készüléket fontos alkatrésze a szivattyú. Amennyiben a fűtésrendszer nem kerül átmosásra vegyszeresen, a radiátorokból kimosódó  olajos, fémporos szennyeződés a készülék egyéb alkatrészei (kazántest) mellett károsithatja a szivattyút is, melynek javitása nem garanciális, a fogyasztót terhelik.

Újabb tipusu MIKA-6E-G, MIKA-6EU, MIKA-6EU TURBÓ, MIKA-6EU HYBRID KON tipusu készülékeinket Omega+ tipusu iszapleválasztóval szereljük, mely jelezve is van a készülék dobozán.

A radiátorokból (új) kimosódó  olajos szennyeződés akár három hét alatt képes ledugitani a kazántestet, emellett a szennyeződés (olaj, zsir, fémpor) károsithatja a szivattyút és egyéb alkatrészeket is, melynek javitása ill. az utólagos rendszer mosás nem garanciális, költsége a fogyasztót terheli.

Készülék csere esetén (Egy konvektor cseréje Mika kazánra vagy régebbi Mika cseréje újabb tipusra) elegendő egy bejelentési kötelezettség erre szakosodott gázszerelővel a Gázszolgáltató felé egy formanyomtatványt kitöltve.

Amennyiben a meglévő gázcső rendszer megbontásra, módositásra kerül illetve, ha több konvektorral fűtöttek idáig, terveztetni kell a rendszert. Az ezzel kapcsolatos teendők a Tervező hatáskörébe tartoznak.

Rézcsőből min. 18-as átmérő javasolt 16-os felállásokkal, mig ötrétegű csö esetében min. 20-22-es átrmérő 16-os felállásokkal!
Nem kifejezetten ajánljuk az alacsonyabb működési hőmérséklet miatt, mely kondenzálódást okozhat!  Ha valaki ragaszkodik a padlófűtéshez, egy plusz hőcserélő beépitését javasoljuk a rendszerbe!

NEM. Mivel a MIKA rendszerekben kevés folyadék (30-35 liter) található, a thermofejek alkalmazása a szobatermosztát alkalmazása mellett csak problémákat okozna. Lezárná a radiátorokat, amely akár a készülék leállását vagy rosszabb esetben a károsodását is okozná, melynek javitása nem garanciális.

Garancia a Mika készülékekre: 1+1+1 év, mely a beüzemelés napján kezdődik. A beüzemelést, karbantartást, illetve a garancia időn belüli javitásokat kizárólag szerződött partnereink (szervizpartnereink) végezhetik.

A beüzemelés digitálisan történik, vagyis Cégünk, illetve az ügyfél is e-mail-ben kapja meg a beüzemelési jegyzőkönyvet.

A 2021. január 1-e előtt üzembehelyezett kszülékekre a garancia vállalás ideje 1+1 év, a 2021. január 1-től üzembehelyezett készülékekre pedig már 1+1+1 év.

A +1 év, valamint az újabb +1 év garanciaidő hosszabbítását biztosító, úgy nevezett évfordulós karbantartásra az évfordulók előtt 60 naptól, az évfordulók után 30 napig van lehetőség, azaz 90 nap áll rendelkezésre a garanciaidő meghosszabbítására. Ezeket a karbantartásokat szintén csak szerződött partnereink végezhetik ahhoz, hogy aktíválásra kerüljenek a +1 +1 évek.

A beüzemelés és a karbantartás dija a Fogyasztót terhelik!