A családok négyötöde próbál takarékosan bánni az energiával

Egy átlagos háztartásnak 12 ezer forinttal kell többet fizetnie az energiáért, az áremelésben érintettek havi 22 ezer forintos többletkiadásról számoltak be. Így aztán az sem véletlen, hogy a GKI és a Masterplast kutatása alapján a megkérdezett családok négyötöde próbál takarékoskodni a rezsin.

Kevesebbet költenének a fűtésre

A decemberi felmérésből az látszik, hogy a megkérdezettek 78%-a így-úgy, de próbált takarékoskodni. A családi házakban élők 82, a társasházi lakásokban élők 74% számolt be valamilyen megtakarítási célú eszköz alkalmazásáról.  Érdekesség, hogy még a rezsiszabályok módosítása által nem érintett családok kétharmadának is szándékában áll takarékosabban bánni az energiával – derült ki szintén az 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív kutatásból.

30 százalékot lehet megspórolni a MIKA kazánokkal!

„A Technorgáz ügyfélszolgálatán mi is ezeket az eredményeket látjuk visszaköszönni. A magyarok még jobban keresik a gazdaságosabb fűtési megoldásokat azok után, hogy a pénztárcájukon is érzik azt” – kommentálta a felmérést Kerekes István, ügyvezető tulajdonos. A magyar védjeggyel ellátott MIKA-minikazánok megálmodója szerint egyre többen ismerik fel, hogy például az elavult, 20-30 éves gázkonvektorokat kevés adminisztrációval, kéményfelújítás nélkül tudják lecserélni olyan központi fűtéshez, ami bizonyítottan 30 (!) százalékkal kevesebb földgázt fogyaszt. Új nyílászárókkal egyébként ez a megtakarítás elérheti az 50 százalékot is. A vállalat vezetője szerint a fogyasztók nyitottságát a rezsicsökkentő fűtési megoldások iránt az is jól bizonyítja, hogy tavaly már átlépte a 20 ezret az értékesített MIKA-minikazán tulajdonosok száma, akik közül a legtöbben éppen a májustól-szeptemberig tartó fűtési szünetben döntöttek a korszerűsítés mellett.